ПОВЕЧЕ

ЗА
СЕЛОТО

Добре дошли в с. Столетово, община Карлово, където се съчетават духът на вече отминали времена, в един стар свят, където традициите разказват, където красотата на природата, полъхът на Балкана, топлината и спокойствието на домашното огнище са осезаеми.

За с. Столетово, а в миналото Кара-Сарлий се споменава за първи път през 1577г. като селище от нахия Гьопса в Пловдивска кааза. Нахия е била най-малката е административно-териториална единица в Османската империя, подразделение на каазата, нещо като днешната община. Каазата пък е била е административно-териториална единица в Османската империя, подразделение на санджак.

С. Столетово е символ на Българското освобождение. Преди Освобождението селото е било турско селище, но след това поробителите биват изгонени, а на тяхно място се заселват българи.

 

DSCN4745- (1)
DSC_1053 (1)

С. Столетово се намира на изключително живописно място. Сгушено е сред полето на гордия Карловски балкан, който на пролет разстила зеления си губер, а на есен се гизди в златисти одежди.

С. Столетово е разположено на 456м надморска височина между планините Стара планина и Средна гора, в близост до р. Стряма, която извира от връх Вежен. Нейните притоци разделят Карловската котловина, напояват почвите и подпомагат поминъка на населението.

В с. Столетово живеят около 750 души. Обработваемата земя е заета с пшеница, ръж, ечемик, царевица, рози и лавандула. Освен с растениевъдство, населението се занимава и с животновъдство. В миналото се е развивало грънчарството. Съществували са две розоварни, първата на Шарл Гарние от 1904 г. и на кооперацията от 1935 г. Работили са и четири мелници. През 1970 г. е прокаран водопровод от Стара планина.

Площадът е приветлив, има колонада цветни градини и зелени площи. Сред него има кьошк (родопска дума за чардак,навес пред къща) с кладенец, запазен от турско време. До него се издига бюст паметник на Ген. Николай Столетов – командир на Българското опълчение през Руско-турската война 1877-1878.

От турско време и до днес функционира автентична баня с минерална и лечебна вода.

Традиционно всяка година в края на м. юни в продължение на два дни протича фестивалът „Столетово пее и танцува“ и над китното с. Столетово се носи песента – нашата, хубавата българска народна песен. Два дни празникът е не само на площада, но и в сърцата на столетовци и многобройните гости и участници от цялата страна.

Както казва кметът на с. Столетово Мирослав Колев, „Нека запазим нашите български традиции и фолклор, за да пребъдат във времето!”